The afterlife of megastructures in the aftermath of mega-events: the case of Cape Town Stadium

 

Show simple item record

dc.contributor.advisor Papanicolaou, Stella en_ZA
dc.contributor.advisor Louw, Mike en_ZA
dc.contributor.author Mwedzi, Alick en_ZA
dc.date.accessioned 2018-05-14T12:57:30Z
dc.date.available 2018-05-14T12:57:30Z
dc.date.issued 2018 en_ZA
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11427/28081
dc.description.abstract Large scale global spectacles such as the FIFA World Cup and the Olympic Games demand infrastructure of a suitably grand magnitude - the stadium being the centrepiece of this infrastructure. However, because the mentioned events are hosted in a different location each time they take place, the stadia they leave behind often face uncertain futures, as the events and capacity for which they are originally designed are difficult to maintain following the spectacle. The intention of this dissertation is to explore how adaptive reuse can be considered as an approach towards stadia in the aftermath of global mega-events. This exploration focuses on Cape Town Stadium, a venue for the 2010 FIFA World Cup hosted in South Africa. The dissertation engages Cape Town Stadium in terms of an exploration into understanding the nature of stadia as very large buildings, and the challenges and opportunities adaptive reuse presents to their continued use. Cape Town stadium is understood as a robust concrete structure with a high embodied energy and a variety of spatial and environmental conditions created by contrasting deep and shallow spaces, and different engagements with external environments. These conditions present a challenge to providing the spatial and environmental requirements of an alternative programme, especially where spaces are deep, isolated, inappropriately scaled or articulated by structure. Informed by Metabolist megastructure thought, adaptive reuse is explored in an approach that regards the existing as a robust permanent structure and introduces a secondary order of architecture: more delicate and less robust - that augments the existing structure to provide for the spatial and environmental requirements of a new programme - an educational campus - introduced to occupy the underutilised portion of the Stadium. en_ZA
dc.language.iso eng en_ZA
dc.subject.other Architecture en_ZA
dc.title The afterlife of megastructures in the aftermath of mega-events: the case of Cape Town Stadium en_ZA
dc.type Thesis / Dissertation en_ZA
uct.type.publication Research en_ZA
uct.type.resource Thesis en_ZA
dc.publisher.institution University of Cape Town
dc.publisher.faculty Engineering and the Built Environment en_ZA
dc.publisher.department School of Architecture, Planning and Geomatics en_ZA
dc.type.qualificationlevel Masters en_ZA
dc.type.qualificationname MArch (Prof) en_ZA
uct.type.filetype Text
uct.type.filetype Image


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record